Leczenie osób z zespołem X polega na terapii farmakologicznej lecz przede wszystkim na zaplanowaniu odpowiedniej diety. Nie chodzi jednak o to by żywić się w ten sposób okazjonalnie, a po pewnym czasie wrócić do złych nawyków żywieniowych, to działania bezcelowe i mogą jedynie prowadzić do jeszcze powiększenia masy ciała, co w tym wypadku jest wręcz niebezpieczne dla życia. A zatem pierwsza kwestia to silna motywacja i uzmysłowienie sobie konsekwencji tego poważnego schorzenia. W tym może pomóc lektura tego artykułu.

zespół metaoliczny dieta 1

 

Dieta osoby dotkniętej zespołem X musi być bogata w błonnik. Dlaczego?  Dzięki tej substancji nie wchłaniamy zbędnych tłuszczy, oraz nie miewamy tak zwanego „wilczego głodu” miedzy posiłkami oraz w godzinach wieczornych. O ile wprowadzenie odpowiednich ilości błonnika do diety nie powinno nastręczać wielu trudności (jest go dużo np. w owocach i warzywach), o tyle osoby z cukrzycą typu drugiego (bardzo często są dotknięte też zespołem X) muszą uważać na spożywanie owoców, gdyż tylko niektóre z nich są dla nich wskazane (w umiarkowanych ilościach!). Jeśli chodzi o warzywa , to sprawa jest o wiele łatwiejsza, bo tutaj „pole do popisu” jest znacznie większe (choć nadal osoby z cukrzycą typu drugiego powinny zachować ostrożność i uważać na niektóre produkty, jak np. ugotowana marchewka czy burak – warto sprawdzać wartości indeksu glikemicznego poszczególnych produktów).

 

Produkty pełnoziarniste

Kasze oraz ryż mają spore ilości błonnika rozpuszczalnego. Dzięki niemu można walczyć z dwoma bardzo istotnymi parametrami zespołu metabolicznego: niewłaściwym poziomem cholesterolu a także nadwagą. Zaleca się spożywanie produktów zbożowych nieprzetworzonych jak na przykład naturalne płatki owsiane, żytnie lub jęczmienne, otręby, ryż brązowy, gruboziarniste kasze jak np. kasza: gryczana, jaglana czy jęczmienna, a także razowe makarony. Produkty zbożowe pełnoziarniste muszą stać się podstawowym źródłem energii w diecie. Produkty z pełnego ziarna są też istotne z innego punktu widzenia, ponieważ wpływają na odpowiedni poziom glukozy we krwi, a także nie powodują hiperglikemii poposiłkowej.

 

Hiperglikemia poposiłkowa – co to jest?

Najbardziej istotny wpływ na hiperglikemię poposiłkową ma skład posiłku. Substancje, które wchłaniają się najszybciej to cukry proste takie jak glukoza i fruktoza (których chory na cukrzycę musi bezwzględnie unikać!). Osoby chorujące na cukrzycę typu 2 mają zwykle opóźnione wydzielanie insuliny, a po pokarmach bogatych w cukry proste obserwujemy szczególnie wysokie stężenie glukozy. Pozostałe pokarmy (na bazie np. z pełnego ziarna lub warzywne) wymagają wstępnego lub całkowitego przetworzenia i dopiero wtedy ulegają wchłonięciu. Pokarm w którego skład wchodzą węglowodany złożone, tłuszcze i białka może trawić się do 6- 8 h. Pokarmy bogato białkowe trawione są nawet kilkanaście godzin. Z tego powodu niezwykle istotna jest odpowiednia kompozycja posiłku, bezwzględne unikanie słodyczy i cukrów, soków owocowych „glukozowo – fruktozowych”, które znacznie zwiększają stężenie glukozy – i tu znów niezwykle pomocne jest codzienne posługiwanie się indeksem glikemicznym.

„Nie” dla tłuszczów nasyconych

W diecie osoby dotkniętej zespołem metabolicznym należy ograniczyć tłuszcze nasycone – występujące powszechnie w tłustych mięsach, maśle, smalcu oraz daniach typu fast food. Trzeba również zadbać o właściwe proporcje kwasów tłuszczowych omega 6 do omega 3. Kwasy tłuszczowe omega 3 są bardzo ważne w profilaktyce nadciśnienia, chorób naczyniowo-sercowych oraz tworzenia się stanów zapalnych i zakrzepowych. Dlatego warto sięgać po ryby morskie (powinny pojawiać się na naszym stole co najmniej 2 razy w tygodniu) Przy układaniu diety, trzeba pilnować, by nie powstawały nadwyżki energetyczne, ponieważ warunkują one powstawanie nadwagi.

 

Warzywa – podstawa diety?

Chory powinien spożywać około 400 g warzyw dziennie, zarówno w postaci surowej lub gotowanej. Jak już zostało w/w są one doskonałą skarbnicą błonnika (tak ważnego dla osób z zespołem X!). Warzywa różnią się oczywiście między sobą zawartością składników mineralnych dlatego każdego dnia powinno się jeść zarówno warzywa zielone, jak też czerwone i pomarańczowe. Uważnie sięgajmy po owoce – są bogate nie tylko substancje mineralne, ale niestety również w cukier, dlatego warto po nie sięgać okazjonalnie (i to nie po wszystkie), a jeśli już decydujemy się na konsumpcję to najlepiej spożyć owoc ze skórką (tam jest najwięcej błonnika) lub zamiast soku zmiksować lub zblendować dany owoc.

 

Sól pod szczególnym nadzorem

Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g (to mniej więcej zawartość jednej płaskiej łyżeczki od herbaty). Smak potraw można wzmacniać poprzez zioła i przyprawy naturalne. Smak soli świetnie zastępuje choćby majeranek czy lubczyk, a także chrzan. Brak energii, złe samopoczucie, wzdęcia – tak może objawiać się przekroczenie dobowej dawki na sól.

 

Dobre nawyki są fundamentem sukcesu

Odpowiednio skomponowany posiłek to podstawa sukcesu, nie mniej ważne jest jednak kiedy go spożyjemy. Śniadanie powinniśmy skonsumować do góra godziny po wstaniu z łóżka,. W ciągu dnia wskazane są 4-5 posiłków, natomiast idealnie gdyby kolacja odbyła się na maksymalnie 2 godziny przed snem. Przerwy między poszczególnymi posiłkami nie powinny być dłuższe niż 3 godziny.
Udostępnij:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Admin

Written by Admin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.