Szkodliwe połączenia potraw to temat rzeka. Po pierwsze – na czym miałaby polegać ta szkodliwość? Czy oznacza ona, że niektóre kombinacje składników i produktów spożywczych działają na nasz organizm toksycznie, czy tylko, że są niezdrowe? Otóż te dwie kwestie przenikają się wzajemnie.

Świadomość na temat tego co szkodzi organizmowi to bardzo cenna wiedza. Tak jest w przypadku wielu chorób – na przykład przy cukrzycy typu drugiego. Wyeliminowanie z diety składników bogatych w cukier oraz odpowiednie komponowanie posiłków (w oparciu o indeks glikemiczny) pozwala nam na skuteczną walkę ze zbyt wysokim stężeniem cukru we krwi. W przypadku zdiagnozowanej choroby sprawa wydaje się prosta. Wiemy co nam dolega i jak sobie z tym radzić.

Wiadomo, że zła dieta, brak odpowiednich składników odżywczych i minerałów a także niedobór (czy nadmiar) witamin wpływają bezpośrednio na nasze zdrowie i samopoczucie. Czasem jednak nie wiemy co nam szkodzi i działamy w nieświadomości. A zatem przyjrzyjmy się bliżej szkodliwym połączeniom niektórych  potraw oraz składników spożywczych – tym bardziej jak i mniej oczywistym.

 

Szkodliwe połączenia potraw – jakich produktów lepiej nie łączyć?

 

 

Kiwi i żelatyna

szkodliwe połączenia potraw

Jak powszechnie wiadomo owoc kiwi zawiera związek (enzym), który rozkłada białko zwierzęce (kolagen), a żelatyna to w dużej mierze sam kolagen. Podobnie rzecz się ma z innymi owocami tj: ananas i papaja. Dlatego galaretka z takimi owocowymi dodatkami raczej nigdy się nie zetnie. Można ten problem nieco obejść: sparzyć owoce lub zamiar galaretki użyć agaru.

 

 

Czosnek i drożdże

szkodliwe połączenia potraw

Czosnek to naturalny antybiotyk. Jego właściwości lecznicze są znane i cenione od wieków,  zwalcza bakterie, wirusy i grzyby. Dlatego też nie powinno się dodawać do do ciast drożdżowych, nawet w niewielkiej ilości. Drożdże to grzyby i takie ciasto nie wyrośnie. Jeśli bardzo cenimy smak czosnku, to o wiele lepszym pomysłem jest podanie go w postaci sosu  lub posmarować rozciśniętym ząbkiem czosnku.

 

Grzyby i alkohol

szkodliwe połączenia potraw

 

Żadnych dań na bazie grzybów nie warto łączyć z alkoholem. Dlaczego? Alkohol ścina białko grzybów, które stają się przez to niestrawne dla człowieka. Może to powodować rozstrój żołądka, niekoniecznie o łagodnym przebiegu. Niektóre odmiany grzybów są szczególnie toksyczne pod tym względem (np. czernidłak pospolity). Czernidłak zawiera koprynę – toksynę całkowicie blokującą rozkład alkoholu organizmie. Zjedzenie tego grzyba w połączeniu z nawet symboliczną dawką alkoholu (kilka kropel) może spowodować ciężkie powikłania, kłopoty z trawieniem, a w ekstremalnych przypadkach nawet zejście śmiertelne. Szkodliwe połączenia potraw? Jak najbardziej! Potraw grzybowych nie powinno się serwować z alkoholami. Jeśli zastanawiasz się czy w ogóle warto jeść grzyby, to zapoznaj się z naszym artykułem: Czy grzyby mają wartości odżywcze?

 

Herbata z cytryną

szkodliwe połączenia potraw

Herbata to napar, którego właściwości nie sposób przecenić. Pobudza (yerba mate), oczyszcza z toksyn, wzmacnia (herbata na bazie czystka lub zielona), uwalnia moc leczniczych właściwości ( Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności. Herbaty ziołowe). W powszechnej opinii herbata z dodatkiem cytryny również działa na organizm pozytywnie – rozgrzewa, dostarcza nam witaminy C. Jednakowoż nie do końca jest to prawdą ponieważ znajdujący się w listkach herbaty glin łączy się z sokiem z cytryny. W ten sposób tworzy się tzw. cytrynian glinu, który kumuluje się w naszym organizmie i może powodować choroby. Glin występujący w liściach herbaty „sam z siebie” jest dla nas nieprzyswajalny więc nie robi nam krzywdy. Dopiero dodatek cytryny uwalnia jego toksyczną moc. Jeśli więc herbata – to najlepiej bez cytryny.

 

Herbata i ciasto drożdżowe

szkodliwe połączenia potraw

 

W herbacie znajdują się garbniki obniżające wchłanianie witaminy B1, która znajduje się w cieście drożdżowym. Z witaminy B1 nie warto rezygnować gdyż: wzmacnia układ nerwowy, zwiększa siłę z jaką serce pompuje krew, zapobiega kumulacji w organizmie toksycznych produktów ubocznych przemiany materii).

 

Pomidor z ogórkiem

szkodliwe połączenia potraw

Zielony ogórek zawiera enzym, który utlenia zawartą w pomidorze witaminę C (witamina nie przenika do organizmu). To samo dotyczy innych warzyw tj: papryka, cebula czy natka pietruszki. Szkodliwe połączenia potraw? Niekoniecznie, ale warto tak komponować posiłki, by wartości odżywcze nie były marnowane.

 

 

Pomidor z twarogiem

szkodliwe połączenia potraw

Pomidor zawiera silne działające kwasy (m.in. kwas foliowy). Kiedy połączymy go z białym serem, to wapń zawarty w twarogu wejdzie w niekorzystną reakcje z kwasami i wytworzą się nierozpuszczalne kryształki. Rzeczone kryształy odkładają się w stawach i blokują, a to może przysparzać bólu podczas poruszania się.

 

Kawa, herbata i nabiał

szkodliwe połączenia potraw

Zawarty w kawie i herbacie kwas szczawiowy łączy się z wapniem znajdującym się w twarożku czy jogurcie oraz innych wyrobach nabiałowych. Tworzą się szczawiany, które odkładają się w postaci kamieni w drogach moczowych, wapń nie zostaje spożytkowany przez organizm.

 

Warzywa kapustne z rybami i owocami morza

szkodliwe połączenia potraw

 

Ryby morskie i owoce morze są, jak wiadomo,  źródłem jodu. Nie należy łączyć z nimi kapusty, kalafiora czy brokuła  ponieważ blokują wchłanianie jodu. Kolejny przykład na to, że szkodliwe połączenia potraw nie oznaczają potraw do całkowitego wykluczenia z diety.  „Szkodliwość” polega w tym wypadku na pogodzeniu się z tym iż składniki prozdrowotne nie przenikną do organizmu. Jeśli ten fakt nam nie przeszkadza, możemy swobodnie nie rezygnować z ulubionych dań.

Ser i mięso

szkodliwe połączenia potraw

Mięso zapiekane z serem, popularne dania typu past food – zapiekanki, hot dogi, burgery, uwielbiana przez wielu pizza. Choć cieszą się dużą popularnością, są dostępne na każdym kroku, to niestety nam nie służą. Same w sobie są ciężkie do strawienia, a w zestawieniu to już duet siejący spustoszenie naszemu układowi trawiennemu. Kolejny przykład na to, że szkodliwy nie zawsze oznacza toksyczny.

WHO rekomenduje dietę ubogą w tłuszcze zwierzęce (Zobacz publikację: http://www.euro.who.int/en/health-topics/Life-stages/child-and-adolescent-health/publications/Pre-2005/healthy-eating-for-young-people-in-europe) dla osób młodych jako najlepszą prewencję dla chorób tj. cukrzyca, nowotwory czy choroby układu krążenia w wieku dojrzałym.

 

Olej z rybami i owocami morza

szkodliwe połączenia potraw

Korzystne działanie kwasów omega-3 (tłuste ryby morskie jak łosoś, śledź, dorsz, makrela, sardynki oraz owoce morza) mogą zaburzyć kwasy omega-6, których najwięcej znajduje się w oleju słonecznikowym i kukurydzianym, a także w pestkach dyni, słonecznika, sezamu, migdałach, a także w awokado. Kwasy omega-6 są bardzo cenne dla organizmu ponieważ: wzmacniają układ nerwowy, odżywiaj: skórę i włosy.  Jednak np. podczas smażenia na patelni kwasy omega-6 mogą zredukować  działanie omega-3.

 

Mięso z czerwonym winem

szkodliwe połączenia potraw

Zawarte w winie garbniki uniemożliwiają dobre wchłonięcie żelaza, które znajduje się w mięsie takim jak: wieprzowina, wołowina czy dziczyzna.

Udostępnij:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Admin

Written by Admin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.