Myślisz – salmonella, widzisz – jajko. To nie przypadek, bo salmonella kolonizuje przewód pokarmowy drobiu, a przez to również mięso i jajka. Jednak niebezpieczeństw związanych tą bakterią jest więcej – łatwo można bowiem przenieść ją ze skorupki jajka na sprzęty czy powierzchnie kuchenne i w ten sposób „przetransportować” zagrożenie dalej. Zatruć się więc można tak naprawdę wszystkim co miało kontakt bezpośredni z zakażonym produktem. Bakterie mogą znaleźć się więc w półproduktach czy nawet przyprawach.
Salmonella – objawy:
Objawy zatrucia zauważysz raczej szybko, pierwsze pojawiają się już po sześciu godzinach od kontaktu z bakterią. Należą do nich: gorączka, wymioty, nudności, ból brzucha, biegunka. Czasem przebieg zatrucia jest gwałtowny – zwłaszcza u małych dzieci. W przypadku podejrzenia zatrucia salmonellą trzeba skonsultować się z lekarzem specjalistą.

Salmonella – jak się przed nią ochronić?
- Obróbka termiczna (powyżej 70 stopni Celsjusza) zabija bakterię więc najlepszym zabezpieczeniem wydaje się jedzenie ugotowanego lub dopieczonego mięsa. Warto zwrócić uwagę czy przygotowana porcja mięsa jest dostatecznie dosmażona.
- Kupowanie produktów w sprawdzonym miejscu. Czyli takim do którego mamy zaufanie, w którym sprzedawca używa chłodni i lodówek, dba o higienę. Unikamy miejsc przypadkowych, mięso kupujmy u sprawdzonych dostawców.
- Dbanie o odpowiednią higienę. Myj ręce po wyjściu z toalety i przed przygotowywaniem posiłków. Zawsze myj ręce po styczności z jajkami bądź surowym mięsem. Po rozbiciu skorupki jaj od razu wyrzuć do kosza.
- Dbaj o czystość w lodówce i w kuchni. Jak już zostało wspomniane wyżej bakterię można łatwo przenieść na sprzęty czy blat kuchenny więc i tu czai się potencjalne niebezpieczeństwo.
- Surowe mięso spożywaj na własną odpowiedzialność, nie podawaj go dzieciom, ani osobom schorowanym czy starszym.
- Przechowuj żywność w niskiej temperaturze. Gwoli ścisłości – niska temperatura salmonelli nie zabije, ale warto odnotować, że bakteria ta jest wrażliwa na niską temperaturę (około 1-2ºC) i w tej temperaturze ma tendencję do redukcji swojej liczebności. W lodówce więc nie namnaża się tak szybko.
- Nie rozmrażaj i ponownie nie zamrażaj żywności.
- Czyść jajka po zakupie.
- Sparzanie jajek jest skuteczną metodą na pozbycie się bakterii z ich powierzchni.
- Nie jedź surowych jajek.
Dodaj komentarz