Myślisz – salmonella, widzisz – jajko. To nie przypadek, bo salmonella kolonizuje przewód pokarmowy drobiu, a przez to również mięso i jajka. Jednak niebezpieczeństw związanych  tą bakterią jest więcej – łatwo można bowiem przenieść ją ze skorupki jajka na sprzęty czy powierzchnie kuchenne i w ten sposób „przetransportować” zagrożenie dalej.  Zatruć się więc można tak naprawdę wszystkim co miało kontakt bezpośredni z zakażonym produktem. Bakterie mogą znaleźć się więc w półproduktach czy nawet przyprawach.

Salmonella – objawy:

Objawy zatrucia zauważysz raczej szybko, pierwsze pojawiają się już po sześciu godzinach od kontaktu z bakterią. Należą do nich: gorączka, wymioty, nudności, ból brzucha, biegunka. Czasem przebieg zatrucia jest gwałtowny – zwłaszcza u małych dzieci. W przypadku podejrzenia zatrucia salmonellą trzeba skonsultować się z lekarzem specjalistą.

Salmonella

 

Salmonella – jak się przed nią ochronić?

  1. Obróbka termiczna (powyżej 70 stopni Celsjusza) zabija bakterię więc najlepszym zabezpieczeniem wydaje się jedzenie ugotowanego lub dopieczonego mięsa. Warto zwrócić uwagę czy przygotowana porcja mięsa jest dostatecznie dosmażona.
  2. Kupowanie produktów w sprawdzonym miejscu. Czyli takim do którego mamy zaufanie, w którym sprzedawca używa chłodni i lodówek, dba o higienę. Unikamy miejsc przypadkowych, mięso kupujmy u sprawdzonych dostawców.
  3. Dbanie o odpowiednią higienę. Myj ręce po wyjściu z toalety i przed przygotowywaniem posiłków. Zawsze myj ręce po styczności z jajkami bądź surowym mięsem. Po rozbiciu skorupki jaj od razu wyrzuć do kosza.
  4. Dbaj o czystość w lodówce i w kuchni. Jak już zostało wspomniane wyżej bakterię można łatwo przenieść na sprzęty czy blat kuchenny więc i tu czai się potencjalne niebezpieczeństwo.
  5. Surowe mięso spożywaj na własną odpowiedzialność, nie podawaj go dzieciom, ani osobom schorowanym czy starszym.
  6. Przechowuj żywność w niskiej temperaturze. Gwoli ścisłości – niska temperatura salmonelli nie zabije, ale warto odnotować, że bakteria ta jest wrażliwa na niską temperaturę (około 1-2ºC) i w tej temperaturze ma tendencję do redukcji swojej liczebności. W lodówce więc nie namnaża się tak szybko.
  7. Nie rozmrażaj i ponownie nie zamrażaj żywności.
  8. Czyść jajka po zakupie.
  9. Sparzanie jajek jest skuteczną metodą na pozbycie się bakterii z ich powierzchni.
  10. Nie jedź surowych jajek.

 

Udostępnij:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Admin

Written by Admin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.