Pokrzywa to roślina, której się nie hoduje. Rośnie dziko jako chwast. Usuwamy ją z naszych działek, a ona ciągle się sieje nie wiadomo skąd. Gdy spotkamy pokrzywę trudno jej nie zapamiętać. Zwłaszcza, gdy dotkniemy ją odsłoniętą częścią ciała. Niemal natychmiast na ciele pojawiają się piekące bąble, które z czasem powodują świąt. Wielokrotnie tego doświadczamy od najmłodszych lat. O ile inne nieprzyjemne doświadczenia doczekały się powiedzeń typu: „nie martw się to na szczęście” spotkanie z pokrzywą zdecydowanie nie należy do szczęśliwych.

A przecież włoski pokrzywy zawierają substancje antybiotyczne, o działaniu przeciwzapalnym.

Może więc warto pocierpieć dla zdrowia?  Okazuje, się że spotkanie odkrytej skóry z pokrzywą wywołuje stan zapalny wynikający nie z substancji antybiotycznych, ale z kwasu mrówkowego, którymi roślina broni się przed intruzami. Kontakt z kwasem mrówkowym powoduje, że histamina znajdująca się w naszym ciele wywołuje reakcję zapalną powierzchni skóry. Jest to nieprzyjemne, boli, ale szybko mija. Jednak przy niektórych schorzeniach, na przykład chorobie reumatycznej stawów pomaga. Powoduje lepsze ukrwienie naczyń powierzchniowych.

Z tego powodu, z pewnością warto dokładniej przyjrzeć się pokrzywie.

 

Pokrzywa

Pokrzywa zwyczajna to roślina z gatunku pokrzywowatych, dziko porastająca niemal wszystkie kontynenty na Ziemi. Przywleczono ją również do Australii i Oceanii. Porasta wilgotne miejsca w lasach, rowach, krzakach. Przystosowuje się do różnych miejsc. Wciska w szczeliny chodników, mury ogrodzeń, a nawet porasta dachy zaniedbanych domów. Pod względem występowania nie jest wymagająca, a wręcz cechuje ją niezwykła ekspansja. Mimo ciągłego tępienia, zarasta nasze uprawy jako bardzo niepożądany chwast.

 

Pokrzywa

 

Pokrzywa to chwast czy zioło?

Pewnie widzieliście jakim przysmakiem dla małych kurczaczków i kaczuszek są pokrzywy. Świeża, posiekana pokrzywa dla pisklaków i nieco starszych kurcząt to podstawa menu. Również inne zwierzęta hodowlane chętnie ją spożywają. Pokrzywa dzięki swoim składnikom obniża u nich kwasowość żołądka. Gdy zwierzęta są głównie karmione ziarnami zbóż, dieta pokrzywowa jest bardzo wskazana. Dzięki temu krowy dają więcej mleka, mniej chorują i nie wymagają faszerowanie ich lekami.
Poza tym tzw. gnojówka z pokrzyw jest naturalnym środkiem do zwalczania mszyc i grzybów.

 

Skoro roślina ta jest wskazanym dodatkiem do paszy dla zwierząt, to jak pokrzywa działa  na człowieka?
Właściwości pokrzywy jako zioła są wręcz magiczne. To prawdziwe panaceum na setki dolegliwości. Tym bardziej, że herbatkę, czy sok z pokrzywy łatwo jest przyrządzić samemu, więc jest to darmowy lek mimo, że nie jest refundowany. Okazuje się, że ciągle okrywamy kolejne zastosowania pokrzywy. To daje jej miano królowej wszystkich ziół. 

 

Kilka zdrowotnych zalet pokrzywy:

  • Przede wszystkim pokrzywa oczyszcza organizm po farmakoterapii. Przywraca organizmowi równowagę biologiczną, regeneruje układ przemiany materii. Zmniejsza złogi kwasu moczowego, przez co zapobiega powstawaniu kamieni. Dlatego pokrzywę powinno się stosować w stanach zapalnych nerek, infekcjach pęcherza i dróg moczowych.

 

  • Pokrzywa leczy organizm w przypadku zatrucia wątroby. Spowalnia również przyrost prostaty w początkowym stadium choroby. Jest naturalną ochroną przed wirusami, bakteriami i grzywami. To dzięki właściwościom wspomagającym wytwarzanie limfocytów typu T stymuluje układ odpornościowy.

 

Pokrzywa

 

  • Jak już sygnalizowaliśmy na wstępie,  pokrzywę w formie okładów z liści stosuje się w wielu schorzeniach skórnych.
    Właściwości parzące pokrzywy nie tylko uaktywniają naczynia żył powierzchownych, ale również pobudzają receptory w skórze. Reumatyzm, artretyzm, bóle stawów i gośćcowe zapalenie stawów można leczyć biczowaniem świeżymi pokrzywami. Dla mniej wytrzymałych sporządzane są znane i sprawdzone wyciągi z pokrzywy.
    Zawartość wapnia w pokrzywie sprawia, że oddziałuje na kości i chrząstki. Pomaga w zrastaniu się kości, ale również w osteoporozie.

 

  • Pokrzywa działa również zakrzepowo. Dlatego wskazana jest przy krwawieniach. Zwiększa poziom hemoglobiny i erytrocytów. Pomaga w walce z anemią dzięki zawartości witaminy K, łatwo przyswajalnego żelaza i miedzi.

 

  • Badania potwierdziły działanie przeciwnowotworowe, z uwagi na łatwo przyswajalny krzem.

 

  • Pokrzywa działa przeciwalergicznie. Zawartość antyoksydantów, witaminy C, E, kwasu foliowego i beta karotenu sprzyja terapii przeciwko chorobom Parkinsona czy Alzheimera.

 

  • Pokrzywa jest zdecydowanie wskazana u osób z nadciśnieniem tętniczym i cukrzycy. Dzięki temu jest uniwersalnym lekarstwem na zespół metaboliczny, tym bardziej, że zawarta w niej sekretyna – hormon sterujący trawienie pokarmu ułatwia pozbycie się nadwagi. Stymuluje wydzielanie insuliny, obniża poziom cukru we krwi.
    Jest wskazana przy problemach żołądkowych i jelitowych poprawiając perystaltykę.

 

  • Pokrzywa w kosmetyce dzięki dużej zawartości minerałów jest bardzo wartościowym i do tego darmowym panaceum na wszystko. Trochę pracy przy sporządzaniu soku, czy naparu i mamy gotową maseczkę, czy odżywkę do włosów, wzmacniającą cebulki włosów, zapobiegającą ich wypadaniu, usuwającą łupież. Skórze dostarcza niezbędne witaminy i minerały, poprawia ubarwienie.

 

Pokrzywa

 

W jaki sposób można skorzystać z dobrodziejstw pokrzywy?

 

Herbatka z pokrzywy

Oprócz okładów z liści i biczowania, najbardziej popularną formą stosowania pokrzywy jest herbatka z suszonych liści. Jednak, gdy chodzi nam o wzmocnienie wartości terapeutycznych zaleca się stosować sok ze świeżych liści, czy wręcz surówki.

 

Sok z pokrzywy

Sok możemy przygotować w maszynce do mięsa, czy w sokowirówce. Zielony koktajl można pić z odrobiną cytryny.

 

Pokrzywa do wszystkiego

W zdrowej kuchni pokrzywa tak jak szpinak jest stosowana w postaci jogurtów, dodawana do smooties, sałatek, zup, czy stosowana jako dodatek do pierogów, wypieku chleba, ciastek. W sklepach dostępna jest herbatka z pokrzywy, a także mielona pokrzywa w puszce.

 

Jak samemu sporządzić sok z pokrzywy?

Do sporządzenia soku najlepiej nadają się młode pokrzywy. Należy wyszukać miejsca, gdzie rosną z dala od smogu, przemysłu, ruchliwych ulic i przemysłowego rolnictwa, w który używane są różne opryski chemiczne. Należy zerwać świeże pokrzywy w całości, na przykład kilogram. Umyć je i osączyć. następnie dokładnie je posiekać. Tak jak to się robi przygotowując pokrzywy dla pisklaków. Następnie należy wycisnąć z nich sok. Można to zrobić w maszynce do mięsa lub sokowirówce. Sok należy przecedzić i przelać do butelki, lub słoika. Można używać świeży lub go za pasteryzować na okres zimowy. Najczęściej zaleca się pić go na czczo, po łyżeczce, przez minimum dwa tygodnie.

 

Uwaga!
Stosowanie intensywnej terapii pokrzywą zalecamy skonsultować z lekarzem. Działanie pro-zakrzepowe pokrzywy może wywołać niepożądane skutki przy terapii antykoagulantami (więcej na ten temat).

Udostępnij:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Admin

Written by Admin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.