
Pasty to świetna alternatywa dla typowych, tradycyjnych kanapek. Pasują idealnie do ciemnego pieczywa, a także do pieczywa suchego. Jeśli lubisz eksperymentować ze smakami, albo znudziły Ci się znane smaki to sięgnij po nasz przepis. Odstaw na jakiś czas owsiankę i daj szansę zaskoczyć się czymś nowym. Wypróbowana wielokrotnie. Bardzo pożywna. Pasta kanapkowa z cieciorki jest łatwa wykonaniu, a do tego bardzo pożywna. Najczęściej dodatkiem do takiej pasty jest jeszcze dodatkowy składnik bilansujący oraz dodatki. Dlaczego? Cieciorka jest neutralna w smaku, co nie każdemu może odpowiadać.
Pasta kanapkowa z cieciorki – skład:
– 0,5 kg paluszków surimi
– 2 puszki cieciorki
– 5 sztuk suszonych pomidorów,
– 3 łyżeczki oliwy z oliwek
Wszystkie produkty mielimy w elektrycznej bądź ręcznej maszynce. Następnie miksujemy składniki z użyciem specjalnych haków (mikser lub robot kuchenny). Gdy masa będzie miała jednolity kolor możemy uznać że pasta kanapkowa jest już gotowa. Można ją dowolnie doprawić, idealnie przechowuje się w lodówce przez około 5 dni. Rewelacyjna na śniadanie lub kolację, pożywna, a do tego bogata w wartościowe składniki.
Pasta kanapkowa z cieciorki:
- na długo zaspokaja głód (zawartość błonnika), błonnik pomaga obniżać poziomu cukru we krwi oraz poziom złego cholesterolu i trójglicerydów.
- idealny zamiennik białka (istotne zwłaszcza dla wegetarian)
- mogą ją spożywać osoby chorujące na celiakię (nie zawiera glutenu)
- wspiera i reguluje pracę jelit
- wspiera profilaktykę nowotworów jelita grubego
- przeciwdziała zaparciom
- cieciorka zawiera: kwas alfa-linolenowy, kwasy omega-3, kwasy foliowy, witaminę C, E, beta-karoten, żelazo, cynk, miedź, magnez, potas, witamin: z grupy B, PP
Dodaj komentarz