O co chodzi z tą nietolerancją laktozy? Każdy o tym mówi, temat stał się popularny, a Ty nie bardzo wiesz o czym dokładnie jest ta dyskusja. Warto wyjaśnić co się kryje za tym terminem ponieważ objawy nietolerancji laktozy są nieprzyjemne, a długofalowo mogą prowadzić do poważnych zaburzeń. Na pewno nie warto ich bagatelizować, ale trzeba też odróżnić czy to co nas dotyka to nietolerancja laktozy czy inne problemy. Konieczna jest diagnostyka u lekarza specjalisty.

Przejdźmy jednak do meritum.

Jakie są objawy nietolerancji laktozy?

  • mdłości, to najczęstszy objaw, jednak jeśli po wypiciu kawy z mlekiem zauważamy u siebie ten symptom, to nie zawsze musi on oznaczać nietolerancję na mleko (bo kawa działa pobudzająco na nasz układ trawienny)
  • ból brzucha, charakterystyczny i nieprzyjemny, zwykle pojawia się bezpośrednio po skonsumowaniu produktu na bazie mleka,
  • wzdęcia
  • częste biegunki
  • kolki
  • wrażenie wzdęcia

 

Czym w ogóle jest laktoza?

To cukier występujący w mleku (a dokładniej dwucukier składający się z z glukozy i galaktozy). Jest obecny we wszystkich produktach mlecznych np. w mleku, serkach, produktach cukierniczych. Co oczywiste występuje w każdym rodzaju mleka – mleku owczym, krowim czy kozim. Zawartość laktozy w poszczególnych produktach może się znacznie różnić, dlatego objawy nietolerancji mogę być znacznie mniejsze po wypiciu maślanki niż po wypiciu szklanki mleka.

Żeby strawić laktozę ludzki organizm potrzebuje laktazy czyli enzymu odpowiedzialnego za rozkład laktozy. Jednak u niektórych osób występuje niedobór tegoż enzymu, a nawet całkowity jego brak, jednak nietolerancja wrodzona (całkowity brak laktazy) jest bardzo rzadka, trwa przez całe życie. Przebieg wtórnej nietolerancji laktozy może być zróżnicowany, zaburzenie może powstać na skutek chorób gdy ilość laktazy w organizmie ulega zmniejszeniu lub całkowitemu zanikowi, w tym przypadku mogą być winne uszkodzenia nabłonka czy problemy jelitowe. Często przypadłość ma charakter przejściowy i mija samoistnie.

Ciekawostka

U większości z nas – czyli przedstawicieli ssaków, w okresie dojrzewania zanika zdolność trawienia cukru mlecznego.

 

Objawy nietolerancji laktozy – czy trzeba całkowicie zrezygnować z produktów mlecznych?

Nie ma takiej potrzeby. Spokojnie można spożywać sery żółte gdyż zawierają bardzo małe ilości laktozy. Również w serach kremowych czy tych typu brie zwartość laktozy jest o wiele mniejsza w porównaniu np. do serów twarogowych. Ponadto produkty mleczne poddane procesowi fermentacji (takie jak; maślanka, kefiry, jogurty) dzięki zawartości bakterii probiotycznych same produkują laktazę (enzym potrzebny do rozkładu laktozy) więc mogą nawet pomóc w procesie rozkładu cukru mlecznego. Po ich konsumpcji objawy nietolerancji pokarmowej się nie pojawiają, wydatnie wpływają tez na stopień nasilenia już obecnych objawów. Dodatkowo tego typu produkty mogą wyrównać niedobory wynikające z wyeliminowania mleka i produktów mlecznych z naszego menu.



Badania, które pomogą wykryć nietolerancję laktozy:


  • Analiza pH stolca.
  • Wodorowy test oddechowy.
  • Próba eliminacyjna.
  • Test doustnego podawania laktozy.
  • Badanie molekularne polimorfizmu genu laktazy (LCT).
  • Endoskopia.

 

Udostępnij:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Admin

Written by Admin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.