Jogurt ma bardzo duże znaczenie w zdrowym żywieniu. Przede wszystkim z uwagi na zawarte w nim probiotyczne, żywe kultury bakteryjne. Wpływają one pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie naszego układu pokarmowego. Dlatego zaleca się jogurt, najlepiej jogurt naturalny jako stały składnik naszej diety, zaś w przypadku terapii antybiotykowej jest on po prostu konieczny dla zachowania odpowiedniej flory bakteryjnej i niedopuszczenia do powikłań grzybicznych. Dlatego lekarze i dietetycy ciągle przypominają pacjentom by nie zapominali o włączeniu jogurtu do codziennego menu.

Jogurty probiotyczne – czym są?

Jogurty probiotyczne dbają o florę bakteryjną w obrębie jelit, zwłaszcza jelita cienkiego. To ona zapobiega zaparciom i biegunkom występującym w przypadku jej rozregulowania. Prawidłowa flora wpływa nie tylko na zaparcia. Układ pokarmowy ma kolosalne znaczenie w odporności całego organizmu człowieka. Odpowiadają za to między innymi bakterie tlenowe. Częste infekcje, biegunki, gazy, wzdęcia są sygnałem, że powinniśmy pomóc przywróceniu prawidłowej flory bakteryjnej. Dysbakterioza układu pokarmowego może wpłynąć na niedoborami witaminy D i B12. To skutkuje osteoporozą, krzywicą, niedokrwistością, zmianami na skórze, a nawet zapaleniami stawów.

 

Jak poznać który jogurt jest probiotyczny?

Przemysł spożywczy rządzi się swoimi prawami. Służy temu chemia spożywcza. Liczą się koszty, czas, skala i możliwości wytwarzania wyrobów. Sama nazwa jogurt wzięła się z języka tureckiego. Nazwa yoğurt oznacza mleko bułgarskie, co wskazuj, że Bałkany są miejscem powstania i używania jogurtu. Na Bałkanach zazwyczaj były i są hodowane owce, więc można stwierdzić, że naszym odpowiednikiem jogurtu była wytwarzana przez górali z Podhala żętyca. Żętyca była również od lat uważana za zdrową żywność. W XIX wieku była nawet polecana przez lekarzy w leczeniu gruźlicy. W porównaniu z jogurtem żętyca zawiera więcej serwatki i niestety sól.

 

Jak powstaje jogurt naturalny?

Za jogurt uważa się tylko taki produkt, który zawiera żywe kultury bakterii jogurtowych w ilości nie mniejszej niż 10 mln komórek/1 ml. W procesie produkcji jogurtu stosuje się odpowiednie szczepy bakteryjne i kwas jogurtowy. Pozostałe elementy są związane z odpowiednią temperaturą, która się zmienia i jest różna z w zależności od procesu jakim poddajemy mleko. Wyższa przy rozpuszczaniu tłuszczu w mleku i pasteryzacji, a następnie jest nieco schłodzona do odpowiedniej temperatury sprzyjającej namnażaniu się bakterii (37-42 stopnie) . Potem następuje schłodzenie do temperatury 4-7 stopni by uzyskać odpowiednią konsystencję i zakończyć proces powstawania jogurtu.

 

Jogurt naturalny- kiedyś i dziś. Zrób sobie jogurt

Pasterze musieli na to poświęcać wiele czasu, liczonego w dniach. Dziś taki jogurt powstaje na ciągłych liniach produkcyjnych w zakładach mleczarskich. Oczywiście można pokusić się na samodzielne zrobienie jogurtu w warunkach domowych. Nie musimy tego robić w kociołku nad ogniskiem. Służą do tego specjalne jogurtownice, i różne zestawy bakterii jogurtowych. Możemy sobie przygotować własny zdrowy jogurt smakowy, który będzie złożony z odpowiednich produktów. Gwarantować to będzie uzyskanie jogurtu odpowiedniej jakości, dopasowanej do naszej diety, bez cukru z odpowiednią ilością owoców. Wystarczy rozlać mleko z dodatkami do pojemników, a urządzenie sterowane elektronicznie zadba by powstał nam jogurt.

 

Jaki jogurt naturalny wybierać?

W diecie najpopularniejszy jest jogurt naturalny, niskokaloryczny, najlepiej z zerową ilością tłuszczu, a w przypadku jogurtów gęstych ten poniżej 8%. Jogurt może być dla nas podstawowym składnikiem przeróżnych dań. Stosujemy go do kanapek jako sosy, zamiast masła, do zup zamiast śmietany, chłodników, do drugich dań jako sosy, jako desery z owocami lub jako lody.

Do kanapek stosujemy go zamiast masła. Wystarczy posmarować pieczywo gęstym jogurtem (tak zwanym greckim, czy bałkańskim)  położyć na to pomidora, ogórka czy rzodkiewkę i mamy lekką przekąskę, w sam raz na drugie śniadanie. Do kanapek z wędliną, rybami czy pastami stosujemy startą rzepę białą lub czarną, czy seler z dodatkiem jogurtu gęstego, chrzanu, musztardy lub innych dodatków. Można też zetrzeć marchew lub do jogurtu dodać nieco niesłodzonego dżemu brzoskwiniowego (lub samej brzoskwini). Wspaniale pasuje taka sałatka do wędlin i past. Może być to też sos tzatziki, ale nie zawsze pasuje na śniadanie.

 

Z czym podawać jogurt naturalny? Przepisy

 

Na słono

Na Bałkanach bardzo popularny jest chłodnik jogurtowy z ogórkami i koperkiem. Nadają się do tego również ogórki kiszone. W Polsce dużą popularnością cieszy się chłodnik z botwinki, buraczków czerwonych i cytryny. Natomiast kaszubi zajadają się zupą na zimno o nazwie rosopita. Składa się z ziemniaków (mogą być w mundurkach), śledzi marnowanych, jogurtu i różnych dodatków – koper, cebulka z octu, czy por. Pasuje do tego ziele angielskie roztarte w moździerzu. Wielu osobom przypomni to zapewne tradycyjne danie wigilijne. Nawet nie wiedzą, że od lat jedzą pochodzącą z kaszub rosopitę.

 

Do sosów

Jogurt naturalny idealnie nadaje się jako baza do sosów na zimno. W tym przypadku najlepiej możemy ratować się jogurtem pół na pół – gęsty z normalnym. Wystarczy dodać przyprawę tzatziki lub zrobić ją samemu z koperku i świeżego ogórka, przecieru z ogórka kiszonego lub buraczków kwaszonych, przeciśniętego czosnku. Taki sos z odtłuszczonego jogurtu z pewnością będzie zdrowszy i smaczniejszy od wysokokalorycznego tłustego sosu zaprawianego mąką pszenną.  Gęsty jogurt może też być dodatkiem do brokkoli zastępujący ser. Zawsze to mniej kalorii, a smak potrawy na tym nie ucierpi. Oczywiście brokkoli robimy z brązowego makaronu pełnoziarnistego.

 

Deser

Po obiedzie czas na deser. Tu można wykorzystać jogurt nieco mniej gęsty. Zawsze można dodać do takiego deseru owoce z dodatkiem listków świeżej mięty. Najlepiej smakują jagody, czy maliny zebrane podczas spaceru w lesie. Gdy taki deser jest podany jako drugie śniadanie możemy dodać płatki kukurydziane, czy owsiane. Z jogurtu świetnie wychodzą też lody. Zawsze mają odpowiednią konsystencję, a nie zawierają wysokokalorycznej śmietany. Z informacji, które można wyczytać w internecie takie lody nadal zawierają pożyteczne bakterie jogurtowe. Znajomy z Niemiec polecił lody kakaowe z jogurtu i proszku WellMix stosowanego w dietach odchudzających. Takie lody wystarczą zamiast kolacji, a są przy tym zdrowe i odchudzające.

 

Udostępnij:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Admin

Written by Admin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.