Imbir w doniczce na domowym parapecie? Jak najbardziej!

Imbir słynie ze swych właściwości leczniczych. Rozrzedza krew, pomaga przy kolce, biegunce, infekcjach dróg oddechowych, a nawet łagodzi mdłości u kobiet w ciąży. Kłącze imbiru jest łatwo dostępne, możemy je kupić praktycznie w każdym sklepie z żywnością i stosować z korzyścią dla zdrowia i urody. Imbir jest jedną z najzdrowszych (i najsmaczniejszych) przypraw na świecie. Jest bogaty w substancje odżywcze i bioaktywne które mają ogromne korzyści dla twojego ciała i mózgu.Możemy też wyhodować imbir na domowym parapecie, jednak raczej nie w celach konsumpcyjnych – dla wrażeń estetycznych, imbir pięknie kwitnie.

Od czego zacząć? Najpierw kłącze musi dobrze się wysuszyć. Wybierając korzeń ze sklepowej półki warto zwrócić uwagę czy skórka nie jest pomarszczona. Następnie odstawiamy kłącze „do suszenia” – w ciepłe i ciemne miejsce. Możemy użyć do tego celu kartonowe pudełko np. po herbacie. Możemy podzielić korzeń na części . Po miesiącu zaglądamy do pudełka. Naszym oczom powinny ukazać się zielone pędy na korzeniu/korzeniach. Wsadzamy sadzonki do doniczek. Imbir w doniczce zachwyci pokrojem i soczysta zielenią. Raczej nie wyhodujemy imbiru do celów spożywczych.

O czym warto pamiętać pielęgnując imbir? Korzeni lepiej nie przelewać (są podatne na gnicie), najlepiej podlewać gdy ziemia jest już całkowicie wyschnięta, liście imbiru nie lubią pełnego słońca.

Udostępnij:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Admin

Written by Admin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.