Mycie produktów spożywczych wydaje się sprawą oczywistą. I chociaż większość ludzi wie, że z produktami pochodzenia zwierzęcego należy obchodzić się ostrożnie (o tym w dalszej części tekstu), aby zapobiegać chorobom, to również warzywa i owoce, a także jajka mogą być winowajcami w przypadku wybuchów chorób przenoszonych przez żywność. To rzecz naturalna, że przynosząc warzywa czy owoce ze sklepu od razu zabieramy się za ich umycie. Czy jednak zawsze robimy to w prawidłowy sposób? Czy wiemy jak myć jajka? Jak oczyścić kapustę? Jeśli nie, zachęcamy do lektury.
Jak myć jajka?
Czy można je po prostu umyć pod bieżącą wodą? Nie zalecamy mycia w zimnej czy chłodnej wodzie. Zimna woda powoduje, że pory, które znajdują się w skorupce jaj absorbują do wewnątrz bakterie z powierzchni. Niemyte jaja mają naturalną powłokę antybakteryjną, która jest dla nich swoista ochroną. Czasem jednak wyczyszczenie jajek jest sprawą absolutnie konieczną. / Przeczytaj – http://www.zachowajmyzdrowie.pl/salmonella-czym-sie-mozna-zatruc/ /
Czyszczenie jaj na sucho
Jeśli to możliwe, wyczyśćmy jajka na sucho – w tym celu można użyć suchego i lekko ściernego materiału, aby zetrzeć wszelkie zabrudzenia lub kurze odchody. Ta metoda zachowuje naturalną barierę ochronną jajka. Do czyszczenia jaj dobrze jest użyć gąbki lub ściereczki o lekko porowatej strukturze. Trzeba okresowo dezynfekować gąbkę ściereczkę płynem do czyszczenia.
Czyszczenie jaj na mokro
Czasami jajka są po prostu zbyt brudne lub nie nadają do czyszczenia na sucho. W takim przypadku najlepszym rozwiązaniem jest mycie na mokro. Musisz użyć do tego celu wody, która jest wyższa niż temperatura jajka. Woda nie może być zbyt ciepła (gorąca), ani zbyt zimna. O czym w tym przypadku trzeba pamiętać?
- Nie zanurzaj jajek w wodzie ani nie pozostawiaj ich w wodzie.
- Umyj jajka delikatnie, pod ciepłą, bieżącą wodą z kranu. Wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym.
- Umieść jajka w czystym (zdezynfekowanym np. wodą z octem) pojemniku lub specjalnym koszyczku w lodówce.
- Umyj dokładnie ręce.
Jak myć kapustę?
Kapusta i sałata, a także kalafior czy brokuł, to dość problematyczne warzywa. Tego rodzaju warzywa trzeba rozdzielić i dokładnie umyć pod bieżąca ciepłą wodą poszczególne części. W przypadku każdego rodzaju kapusty zawsze usuwamy dwie górne warstwy. Nie chodzi tylko o same zanieczyszczenia, te najbardziej zewnętrzne warstwy mogą skrywać także szkodniki. W celu odkażenia dobrze włożyć kapustę do zlewu wypełnionego wodą z kilkoma kroplami octu. Po kilku minutach możemy ją wypłukać czystą wodą.

Jak myć mrożonki?
Mycie owoców i warzyw jest ważne, ponieważ usuwa nadmiar brudu i bakterii. Chociaż większość mrożonych owoców i warzyw powinna być umyta przed zapakowaniem, to jednak nigdy nie mamy pewności czy tak było. Najlepiej opłukać mrożone lub rozmrożone owoce w durszlaku pod letnią wodą.

Jak myć zioła?
Nie ważne czy z własnego ogródka czy z osiedlowego bazarku. Zioła też trzeba myć nie tylko przed samym spożyciem, ale także przed samym umieszczeniem w lodówce. Małe wiązki można myć, przepłukując je pod chłodną, bieżącą wodą. Wstrząśnij nimi, osusz je ręcznikiem papierowym lub użyj specjalnej suszarki do sałaty, aby pozbyć się nadmiaru wody. W przypadku większych pęków napełnij zlew zimną wodą, włóż zioła i ostrożnie obracaj dłońmi, aby wypłukać brud ukryty w liściach. Jeśli jest dużo brudu, może być konieczne powtórzenie procesu (z czystą wodą).

Jak myć mięso?
Chociaż możesz pomyśleć, że mycie surowego mięsa takiego jak drób przed gotowaniem pomaga usunąć bakterie i zapobiec chorobom przenoszonym przez żywność, to tak naprawdę jest odwrotnie. W przypadku drobiu woda, której użylibyśmy do mycia, nie jest wystarczająco gorąca, aby faktycznie zabić bakterie. Może ona jedynie rozprowadzić szkodliwe bakterie na powierzchniach kuchennych i na twoich dłoniach. Gdy następnie przygotujesz inne produkty spożywcze na tych samych powierzchniach, zanieczyszczenie może spowodować chorobę. Odradza się mycie surowego mięsa, takiego jak: wołowina, jagnięcina i wieprzowina. Lepiej jest pominąć mycie mięsa, a zamiast tego dokładnie umyć i wyczyścić powierzchnie kuchenne między poszczególnymi etapami przygotowania mięsa. Zalecenie – zobacz.

Jak myć ryby?
Podobnie jak w przypadku surowego drobiu i mięsa, unikaj mycia surowych ryb, aby zmniejszyć ryzyko rozprzestrzeniania się bakterii w całej kuchni. Zamiast tego kupuj ryby wypatroszone i u sprawdzonego sprzedawcy ryb. Dokładnie umyj ręce przed i po obróbce i oczyść powierzchnie na których ryby były przygotowywane. Te proste środki ostrożności są najlepszym sposobem zapobiegania chorobom przenoszonym przez żywność.

Jak myć produkty spożywcze – kilka ogólnych zasad:
- Myj ręce przez 20 sekund ciepłą wodą z mydłem przed i po przygotowaniu świeżych produktów.
- Jeśli warzywo/owoc ma wyraźnie uszkodzone fragmenty, przed przygotowaniem jedzenia odetnij je.
- Opłucz produkty (warzywa/owoce) przed obieraniem, aby brud i bakterie nie zostały przeniesione z noża na owoce lub warzywa i dalej.
- Delikatnie potrzyj produkty, trzymając je pod czystą bieżącą wodą.
- Użyj czystej szczotki do warzyw do szorowania twardych produktów, takich jak ogórki czy cukinia.
- Susz produkty czystą szmatką lub ręcznikiem papierowym, aby jeszcze bardziej ograniczyć występowanie i namnażanie się bakterii.
- A co z owocami z niejadalnymi skórkami? Też trzeba je umyć. Dlaczego? Kiedy przebijesz skórkę owocu, ryzykujesz, że bakterie ze skórki zanieczyszczą to co znajduje się w środku.
Dodaj komentarz