Co robimy gdy dopadają nas chwile gorszego samopoczucia? Czasem pierwsze co przychodzi nam do głowy, to ciepły koc i kubek gorącej herbaty. Czy sięgamy wtedy także po herbaty ziołowe na przeziębienie? Czy znamy w ogóle właściwości takich herbat?

 

Temperatura w okolicach zera sprzyja epidemiom grypy i wzrostom zachorowań na przeziębienia. Oczywiście osoby, które się zaszczepiły mogą mniej obawiać się groźnych powikłań.

 

W naszej rodzinie staramy się ograniczyć niepotrzebne ryzyko wystąpienia groźnych chorób. Dlatego co roku, we wrześniu, pamiętamy o szczepieniu przeciw grypie. Swoją drogą dziwi mnie ten powszechny opór przeciw szczepieniom. Sprzyjają temu media. Niedawno wybuchła afera dotycząca podania dzieciom „groźnych szczepionek”. News poszedł w świat, ku radości dziennikarzy i wydawców. Dopiero wnikliwa lektura umożliwiła dotarcie do sedna problemu. Szczepionki muszą być przechowywane w odpowiedniej temperaturze. Awaria prądu wyłącza nam lodówki. Jednak temperatura jest w nich ciągle ta sama a większość placówek medycznych ma własne zasilanie o czym, jak zwykle, zapomniał dodać dziennikarzyna. Ile szkody wywołał swoim artykułem, tego nikt nie oceni…

 

Należy szczepić się przeciw grypie. Jeżeli się szczepimy, to w okresie wzrostu zachorowań wystarczą nam domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności. O czosnku, miodzie i nacieraniu spirytusem wiemy. Teraz zajmiemy się herbatkami na przeziębienie i tymi, które wzmacniają naszą odporność. Musimy mieć świadomość, że większość leków powstaje na bazie ziół. Pastylki, kremy, nalewki, syropy, wieloskładnikowe herbaty jedynie ułatwiają nam zażywanie właściwych ziół. Czym różni się pastylka, syrop, nalewka czy herbata. Tym, że jedne zawierają cukier, alkohol lub inne substancje wypełniające, a drugie nie.

 

herbaty ziołowe na przeziębienie

 

Mieszanki ziół są dostępne w popularnych herbatach na przeziębienie. Warto znać właściwościowi poszczególnych ziół, bo herbaty ziołowe na przeziębienie to remedium w walce z pierwszymi objawami. Zawierają witaminy i zioła rozgrzewające. Czasem naturalne składniki poprawiające smak jak aronia, owoc maliny, kwiat hibiskusa, skórka jabłka. Po herbaty ziołowe na przeziębienie najczęściej sięgamy gdy dopadają nas pierwsze objawy – katar,kaszel, ogólne rozbicie. Najczęściej możemy w nich spotkać trzy zestawy ziół:

– korzeń prawoślazu, liść babki lancetowatej, kwiatostan lipy,

– tymianek, szałwia, mięta,

– owoc dzikiej róży, owoc kopru włoskiego, owoc anyżu, owoc bzu czarnego, owoc rokitnika,

– sencha, lapacho, czystek.

 

Wypada też wspomnieć o „herbacie góralskiej z prądem”. Najczęściej jest to zwykła herbata z dodatkiem anyżu, cytryny, cynamonu, imbiru, goździka, skórki pomarańczy, miodu i alkoholu. W Polsce jest to wino lub wódka, na Słowacji rum. Jak mówią górale taka herbata ma skutecznie zapobiegać przeziębieniom. Jest też wersja bez herbaty złożona jedynie z wina grzanego.

 

Herbaty cenimy ze względu na ich smak. Natomiast napary z konkretnych ziół za ich wyodrębnione właściwości. Ważne jest też odpowiednie przygotowanie naparu. Niektóre wymagają gotowania, inne parzenia w odpowiedniej temperaturze. Nie zawsze zalewanie wrzątkiem jest wskazane. Niektóre herbaty, czy zioła wymagają wstępnego przelania nieco cieplejszą wodą, dopiero potem parzymy je pod przykryciem w wodzie o temperaturze 70-75 °C.

 

Lista podstawowych ziół i ich właściwości leczniczych:

 

► Owoc anyżu. Stosuje się go w nieżytach dróg oddechowych jako środek wykrztuśny. Poza tym ma właściwości przeciwbakteryjne. Pomaga również w dolegliwościach trawiennych jako środek wiatropędny i przeciwskurczowy.

 

► Liść babki lancetowatej. Stosuje się w stanach zapalnych błon śluzowych jamy ustnej i gardła oraz doustnie w nieżytach górnych dróg oddechowych. Pamiętam, że moja babcia przykładała go również na rany przy skaleczeniu.

 

herbaty ziołowe na przeziębienie

 

► Cytryniec chiński. Źródło witaminy C i E.

 

► Kwiatostan czarnego bzu. Stosuje się w chorobach przeziębieniowych z podwyższoną temperaturą jako środek napotny i moczopędny. Natomiast owoc czarnego bzu jest jedynie środkiem na zaparcia.

 

► Czystek. Napary z czystka podnoszą odporność na różnego rodzaju choroby. Wspomaga leczenie w infekcjach bakteryjnych i wirusowych. Jednak głównie ma działanie antyoksydacyjne. Można go podawać z dodatkiem cytryny i miodu.

 

► Kwiat dziewanny. Stosuje się wspomagająco podczas kaszlu towarzyszącego przeziębieniom.

 

► Gojnik. Bardzo popularne na Bałkanach zioło rosnące wysoko w górach. Zwane jest również szałwią libańską lub „herbatą górską”. Napar wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, antybakteryjne i przeciwgrzybiczo. Doskonale sprawdza się w leczeniu przeziębień, kataru i grypy. Dodatkowo niweluje uczucie zmęczenia, poprawia samopoczucie i działa uspokajająco. Mieszkańcy terenu Bałkanów uważają herbatę z gojnika jako afrodyzjak wzmagający potencję.

 

Kwiat jaśminu. Wprawdzie to nie jest zioło, ale często dodaje się go do herbat. Kwiat jaśminu ma główne zastosowanie w kosmetyce i dermatologii. Olejki eteryczne wydestylowane z jaśminu mają działanie antybakteryjne, odkażające działają także w leczeniu bezsenności, antydepresyjne i antymigrenowo. Pomagają leczyć trądzik, nadmierną potliwość, służą do przemywania i gojenia ran, uszu, oczu. Mają również działanie działanie przeciwkaszlowe. Są wykorzystywane przy produkcji leków nasercowych, obniżających cholesterol i nadciśnienie tętnicze. Pomaga również w leczeniu chorób wątroby.

 

► Owoc kopru włoskiego. Owoc kopru włoskiego jest najbardziej znany z jego właściwości wiatropędnych. Podajemy go nawet niemowlakom, gdy mają kolkę jelitową, kiedy przy dolegliwościach nie wystarcza układanie maluszka na brzuszku. Przy przeziębieniach ma działanie wykrztuśne w nieżytach górnych dróg oddechowych.

 

 

herbaty ziołowe na przeziębienie

Źródło : naturaherbaty.pl

 

► Kora z drzewa Lapacho. Zanim zdecydujemy się na stosowanie herbaty z lapacho należy dobrze sprawdzić czy możemy ją stosować. Herbata ma właściwości, które można porównać z działaniem antybiotyku. Dlatego Inkowie od stuleci stosowali lapacho jako lek na wiele dolegliwości. Ma silne działanie antybakteryjne i antywirusowe. Skutecznie pobudza układ immunologiczny do walki ze wszystkimi obcymi komórkami w naszym ciele. Skutecznie walczy z wirusami, bakteriami, pleśniami, grzybami i pasożytami, nasze ciało zostaje również pobudzone do walki z protezami, przeszczepami, a nawet w przypadku kobiet brzemiennych występuje ryzyko poronienia. Praktycznie kilkudniowa kuracja herbatą lapacho to skuteczny detoks dla organizmu. Jednak w dłuższym czasie przynosi skutki wręcz odwrotne. Dlatego najlepiej stosować ją jedynie przy silnych infekcjach i krótkotrwale. Bezwzględnie nie mogą pić herbaty lapacho kobiety w ciąży i osoby podczas terapii przeciwzakrzepowej.

 

► Kwiatostan lipy. To oprócz mięty, rumianku i pokrzywy było najczęściej stosowane zioło z własnego suszenia. Kwiat lipy wspomaga funkcjonowanie górnych dróg oddechowych oraz wspiera odporność organizmu. Jesienią i zimą poprawia nastrój z uwagi na właściwości relaksujące.

 

► Korzeń lukrecji. Stosujemy go podczas występowania kaszlu towarzyszącego nieżytowi górnych dróg oddechowych jako środek wykrztuśny. Działa też pomocniczo w chorobie wrzodowej żołądka. Mogą wystąpić działania niepożądane.

 

► Macierzanka. Napary z macierzanki stosuje się w łagodnych nieżytach górnych dróg oddechowych z towarzyszącym kaszlem jako środek wykrztuśny. Pomaga w leczeniu chrypki i bólu gardła. Poprawia apetyt i ma zastosowania w kosmetyce i dermatologii.

 

Tymianek. Tymianek jest dostępny w herbatach jako składnik różnych zestawów ziół na przeziębienie i przeciwkaszlowych. Najczęściej używamy go w tabletkach, sprayu, syropach.

 

► Korzeń prawoślazu. Wymaga nieco innego przygotowania, gdyż pijemy go w postaci maceratu sporządzonego z przetartego korzenia i letniej wody. W kaszlu, ostrych i przewlekłych stanach zapalnych górnych dróg oddechowych jako środek osłaniający błony śluzowe.

 

► Liść podbiału. Działą wspomagająco w łagodnych nieżytach górnych dróg oddechowych z kaszlem i chrypką. Jest wskazany w stanach zapalnych błony śluzowej jamy ustnej i gardła.

 

► Ziele rdestu ptasiego. Napar służy do płukania jako środek ściągający w łagodnych stanach zapalnych błony śluzowej jamy ustnej i gardła.

 

► Owoc dzikiej róży. Jest to bogate źródło łatwo przyswajalnej witaminy C. Działą zapobiegawczo i wzmacniająco przy przeziębieniu.

 

herbaty ziołowe na przeziębienie

 

► Kwiat rumianku. Rumianek jest bardzo rozpowszechnioną rośliną o różnorodnych właściwościach leczniczych. Ma przede wszystkim właściwości przeciwzapalne, rozkurczające mięśnie gładkie, przyspieszające gojenie się ran, dezodoryzujące, przeciwbakteryjne i neutralizujące toksyny bakteryjne, pobudzające przemianę materii w skórze. W postaci herbaty wspomaga prawidłowe działanie układu pokarmowego. Rumianek w postaci inhalacji leczy stany przeziębienia, kaszel, zwalcza uciążliwy katar bakteryjny i wirusowy. Czyści też zatoki czołowe i boczne. Stężonymi naparami z rumianku płuczemy gardło. Wychłodzone torebki z herbaty to dobry kompres na rany i zmęczone oczy.

 

► Liście szałwii. Szałwia jest pomocna do płukania jako środek ściągający i odkażający w stanach zapalnych błony śluzowej jamy ustnej i gardła.

 

► Kwiat wiązówki. Ma działanie podobne, nieco słabsze jak kora wierzby. Herbaty ziołowe na przeziębienie z wiązówki stosuje przeciwzapalnie przy przeziębieniach. Przeciwwskazania: podobnie jak w korze wierzby.

 

► Kora wierzby jest naturalnym źródłem salicyny. Dzięki temu ma właściwości przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i ściągające. Pomaga również w chorobach reumatycznych. Podobnie jak aspirynę napar z kory wierzby należy pić tylko podczas posiłków lub zaraz po. Napar z kory wierzby może nasilać działania przeciwzakrzepowe. Nie jest wskazany by stosować go u dzieci.

 

► Vilcacora. Zioła pochodzą z Peru i zwane są kocim pazurem lub czepotą puszystą. We właściwościach leczniczych przypisuje się skuteczność w leczeniu chorób alergicznych, astmy, choroby Crohna, nadciśnienia, schorzeń układu nerwowego (choroba Alzheimera, depresja, nerwice, choroba Parkinsona), reumatyzmu, artretyzmu, chorób skóry, grzybic, zapalenia narządów płciowych i układu moczowego.

 

Wartościowe dodatki do herbat ziołowych

 

Hibiskus. Jest dodatkiem do wielu mieszanek herbat głównie z uwagi na walory smakowe. Posiada również właściwości lecznicze pomocne w przeziębieniu. Ma działanie moczopędne, antybakteryjne i delikatnie przeczyszczające. Obniża ciśnienie krwi. Herbatka z hibiskusa wspomaga zmniejszenie otyłości brzusznej. Pozytywnie wpływa na zespól metaboliczny i niealkoholowe stłuszczenie wątroby.

 

 

Korzeń imbiru. Imbir występuje głównie jako dodatek do herbat lub jako ekstrakt w postaci tabletek, syropów nalewek. Przetarty można go dodawać do herbaty, czy innych napojów. Imbir ma wiele właściwości leczniczych. Przede wszystkim pobudza układ odpornościowy organizmu. W przeziębieniu pomaga przy leczeniu kaszlu, nieżytach gardła i oskrzeli. Dodatkowo działa korzystnie na procesy trawienne i układ krążenia. Łagodzi bóle żołądkowe i wzmaga apetyt.Pomaga w bólu zębów i dezynfekuje jamę ustną. Zapobiega mdłościom. Obniża również stężenie cholesterolu we krwi.

 

Cynamon i goździki są dodawane do herbat na przeziębienie głównie dla walorów smakowych i rozgrzewających. Łagodzą dolegliwości jelitowe. Dodatkowo goździki łagodzą ból zębów.

 

Cytryna. Wprawdzie to nie zioło, ale z uwagi na częste jej występowanie w herbatach podkreślmy jej obfite źródło witaminy C.

 

* Pamiętajmy by podczas wizyty powiadomić o stosowaniu ziół lekarza zanim przepisze nam inne leki. Niektóre zioła nie są wskazane dla kobiet w ciąży lub powodują interakcje i działania niepożądane z innymi lekami.

Udostępnij:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Admin

Written by Admin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.