Napoje izotoniczne są powszechnie znane i często po nie sięgamy. Jakie jest ich główne zadanie? Wyrównują poziom wody i elektrolitów usuwanych przez organizm na przykład gdy intensywnie się pocimy. Elektrolity przewodzą sygnały elektryczne, które utrzymują poziom płynów w organizmie, zapewniają równowagę kwasowo-zasadową i prawidłową funkcję mięśni. Dlatego są dla nas tak ważne. Zwiększone zapotrzebowanie na tzw. izotoniki występuje podczas upałów lub gdy uprawiamy intensywnie sport (przez ponad godzinę w ciągu dnia). Na rynku mamy całą gamę produktów, które są przeznaczone dla sportowców. Czy są one do końca zdrowe, to temat ożywionych dyskusji w środowisku naukowym i sportowym, większość ekspertów zgadza się, że dla przeciętnego człowieka opcjonalne jest nawadnianie się pływami bazującymi na wodzie .
Dlaczego lepiej wybrać wodę niż napój izotoniczny ze sklepu gdy mamy większe zapotrzebowanie na energię? Ponieważ napoje izotoniczne zawierają wodę, cukier, inne substancje słodzące, barwniki, liczne dodatki smakowe, konserwanty, czasem – także witaminy i minerały. Są one często klasyfikowane jako izotoniczne, hipotoniczne lub hipertoniczne – to wszystko w zależności od ilości węglowodanów, które mają w swoim składzie. Poza składnikami obiektywnie korzystnymi mogą dostarczać nam też sporo pustych kalorii. Napoje izotoniczne zawierają od 6 do 8 procent węglowodanów; ich zadaniem, poza minerałami powinno więc tez być dostarczanie nam energii.
Napoje hipertoniczne zawierają największą ilość węglowodanów (często 10 procent lub więcej). Są one zwykle zarezerwowane dla zwiększenia zapasów glikogenu po ćwiczeniach, chociaż niektórzy sportowcy wyczynowi używają napojów izotonicznych do zastępowania płynów w celu zaspokojenia wysokich potrzeb energetycznych.
Alternatywa dla sklepowych izotoników
Dla osób, które wolą unikać gotowych napojów dostarczających energię i elektrolity doskonałą alternatywą są naturalne składniki. Można bazować na wodzie kokosowej czy sokach warzywnych. Co prawda zawartość sodu i węglowodanów w wodzie kokosowej jest niższa niż ta ogólnie zalecana w przypadku sportów wytrzymałościowych, ale można kompilować wodę kokosową z sokami warzywnymi, aby zapewnić sobie doskonałą równowagę.
Jakie warzywa zastosować? Najbardziej wartościowe na uzupełnienie elektrolitów będą: buraki, boćwina, marchew, rabarbar, seler – to wybór idealny.
Domowe napoje izotoniczne
Smaczne, tanie, własnoręcznie skompilowane. Jednym słowem idealne – domowe i w 100% naturalne. Trzeba jedynie pamiętać o tym, by nasz domowe napoje izotoniczne zawierały potas, sód i aby węglowodanów nie było zbyt dużo. Przyjmuje się, że na każde 100 ml napoju izotonicznego przypada ok. 5 g węglowodanów, w skład powinny też wchodzić witaminy. Mieszaj, łącz smaki i ciesz się każdym łykiem. A jeśli nie masz pomysłu na swój domowy izotonik, poniżej nasze typy:
Ogórek zielony ma garniturek
½ ogórka
2 obrane limonki
1 ½ szklanki wody kokosowej
Ogórek i limonkę wrzuć do sokowirówki. Wymieszaj powstały sok z wodą kokosową. Możesz schłodzić lub dodać kostki lodu.
Samozwańcza pomarańcza
3 szklanki wody niegazowanej
1 szklanka soku pomarańczowego
½ szklanki soku z cytryny
2 brzoskiwnie
3 łyżki miodu
½ łyżeczki soli (np. różowej himalajskiej)
Wrzuć wszystkie składniki do blendera, po zmiksowaniu dobrze wymieszaj. Pomarańcza to doskonałe źródło witaminy C!
Luzik arbuzik
1 ćwiartka arbuza (wypestkowana)
2 duże szklanki wody kokosowej
szczypta soli himalajskiej
Wrzuć do blendera. Blenduj kilka minut, od czasu do czasu zwiększając obroty blendera. Energicznie wymieszaj przed spożyciem.
Herbata wymiata
4 szklanki herbaty ziołowej (najlepiej o smaku cytrusowym)
2-4 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
½ łyżeczki soli morskiej
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i przechowuj w lodówce. Pij mocno schłodzone lub z kilkoma kostkami lodu.
Sir Imbir
½ litra wody imbirowej ( przepis poniżej ⇓)
1 litr wody
kilka gałązek świeżej mięty
sok z 3 niewielkich cytryn
½ łyżeczki soli morskiej
Wymieszaj wszystkie składniki. Mięta dodaj w całości.
⇒ woda imbirowa:
1 średniej wielkości korzeń imbiru
1 litr wody
⇒ Potnij imbir w duże plasterki i włóż do dużego naczynia, następnie dodaj wodę. Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Wyłącz, pozostaw do ostygnięcia. Dodaj stewię do smaku i przechowuj w hermetycznym pojemniku, w lodówce.
Ciekawa kawa

2 łyżeczki kawy zbożowej (np. inki)
2 łyżeczki cukru
½ szklanki mleka kokosowego
½ szklanki mleka
opcjonalnie: lód
Do szklanki wsyp kawę zbożową i zalej wrzątkiem do połowy wysokości szklanki. Do małego garnka wlej mleczko kokosowe dodaj cukier, całość pogrzej. Wlej kawę, wymieszaj. Przelej kawę z mleczkiem kokosowym do szklanki i ostrożnie wlej schłodzone mleko. Możesz wrzucić też kostki lodu. W kawie zbożowej jest dużo błonnika, dlatego z powodzeniem mogą pić ją osoby, które się odchudzają.
Rabarbarowy zawrót głowy
½ kg rabarbaru
1 limonka
stewia lub miód
opcjonalnie: świeża mięta
Obrany rabarbar dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, przelewamy wrzątkiem. Następnie gotujemy na wolnym ogniu (ok. 20 minut). Gdy wywar i pędy wystygną przelewamy zawartość do blendera, dokładnie blendujemy. Dodajemy umytą, posiekaną miętę, sok z całej limonki, dosładzamy stewią lub opcjonalnie 1 łyżeczką miodu. Możemy podawać z kostkami lodu.
Dodaj komentarz